spoorwissel.reismee.nl

Met de trein naar Siberië!

Woensdag 8 juli: alcohol enzo
Het is opvallend hoe de verveling begint toe te slaan bij een aantal medereizigers. Thomas komt verschillende keren vertellen dat hij niet weet wat hij kan doen. Het trio uit Nederland heeft als bij toeval een ballon gevonden en besluit dan maar om deze ballon over en weer te gooien ... Ergens is die 'treinmoeheid' logisch: het nieuwe is eraf en pas dan valt op hoe weinig er feitelijk echt te doen is.
Velen zoeken hun toevlucht in de restauratiewagen. Je kan er tussen bepaalde uren iets eten en de hele dag door is er de mogelijkheid om wat te drinken. De Nederlanders hebben deze wagon herdoopt tot 'drinkcoupe', een term die eigenlijk veel beter de lading dekt.
In de 'drinkcoupe' vind je op elk tijdstip zatte Russen. Het is schrijnend om te zien hoe ze het cliché bevestigen. Ook in Moskou kruisten we al rond een uur of tien 's ochtends een zatte Rus aan de metro. Hij zwalpte zich een weg naast het voetpad in de richting van zijn woonblok. Onze gids in Sint-Petersburg vond het abnormaal dat Kim weigerachtig stond tegenover een pintje in de voormiddag. Ze zei dat Russische mannen zich vaak wat moed indrinken vooraleer ze naar hun werk vertrekken.
Ook in de restauratiewagen observeren we dit fenomeen: Russen die zich letterlijk te pletter drinken. Ze vallen gewoonweg van hun stoel. Als ze enige tijd later wakker worden, schenken ze zich meteen een nieuw glas vodka in. Olga, de hilarische bazin van de bar en keuken, verwijst naar deze gevallen Russen met het woord 'troep' wat zoveel betekent als 'lijk'. Nochtans blijkt ook de betekenis in het Nederlands van toepassing te zijn.
Na drie dagen op een trein zonder douche begin je sommige mensen echt te ruiken. Niet in het minst de mannelijke Russen die te veel hebben gedronken. Ze zitten met z'n allen opeengepakt in de derde klasse. Dagen en nachten zitten ze in een grote wagon op harde banken zonder enige privacy. Wij bevinden ons in de tweede klasse, met bedden en in afgescheiden kamertjes. De eerste klasse onderscheidt zich dan weer door een toilet dat artificieel geurt naar bloemetjes.
Geur maakt het verschil. Spijs en drank zorgt voor vereniging.

Luk en Diane

Hopelijk zijn jullie ondertussen van die "treinmoeheid" verlost en staat er jullie weer heel wat indrukwekkends te wachten. Tot de volgende.

dirk knegtel

Ik heb Rusland en Siberië bezocht in de jaren zeventig van de vorige eeuw ! Sommige dingen zijn niet veranderd. Zoals dat wel wat Russen teveel drinken. Maar in mijn tijd waren er wel geen drie "klassen" in de treinen. Dat was in 1917 afgeschaft.

Tiara Tours